ΙΣΟΒΙΤΗΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ GUARDIAN!


Ένας ισοβίτης, καταδικασθείς για φόνο, αρθρογραφούσε για την εφημερίδα "Guardian", με το ψευδώνυμο "Έργουιν Τζέιμς" για εννέα χρόνια.
Οι αναγνώστες δεν άργησαν να καταλάβουν ότι το "Έργουιν Τζέιμς" ήταν ψευδώνυμο, καθώς δίπλα στο όνομα υπήρχε αστερίσκος, ο οποίος συνοδευόταν από την επεξήγηση "τρόφιμος φυλακών. Ισόβια. Η αμοιβή που του αντιστοιχεί προσφέρεται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις".Η πρώτη δημοσιογραφική απόπειρα του Τζέιμς ήταν το 1996, όταν απέστειλε άρθρο του στην εφημερίδα "Independent", προκειμένου να σχολιάσει άρθρο για τις φυλακές.
"Είχε πολλές ανακρίβειες και ένιωσα ότι έπρεπε να απαντήσω", είχε δηλώσει τότε.

Η συνεργασία του με τη "Guardian" ξεκίνησε το 2000 και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στήλη του γνώρισε τεράστια επιτυχία, καθώς τη διάβαζε μεγάλος αριθμός φανατικών αναγνωστών.

"Φοβόμουν ότι θα ξεσπούσε σκάνδαλο, αλλά δεν έγινε τίποτα", είχε πει ο Τζέιμς, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δημοσιευόταν μία τέτοια στήλη. Παρότι αποκάλυψε πολλά από τα μυστικά του και τα όσα ήξερε για τις συμμορίες, δεν έδωσε ποτέ πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή.

Έκανε όμως το λάθος να παραποιήσει την πραγματικότητα ως προς τη συμμετοχή του στη Λεγεώνα των Ξένων, όπου είχε καταταγεί προκειμένου να κρυφτεί από τις βρετανικές αρχές, με αποτέλεσμα οι φανατικοί του αναγνώστες, ψάχνοντας, να βρουν όλες τις πληροφορίες και αν αποκαλύψουν τα πάντα για την πραγματική του ταυτότητα, το παρελθόν και τα εγκλήματα του.

"Η ντροπή που ένιωσα ήταν μεγάλη", έγραψε σε ένα άρθρο του στη "Guardian" το 2009.

Στο ίδιο άρθρο του αποκάλυψε τα πάντα, δηλώνοντας : "Ζητώ συγγνώμη από την εφημερίδα και τους αναγνώστες που με εμπιστεύτηκαν. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν, μπορώ όμως να ζήσω πλέον μία καλή ζωή. Με λένε Τζέιμς Μόναχαμ".

Δείχνοντας καλή συμπεριφορά αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει 20 χρόνια από τη συνολική ποινή του, ενώ συνέχισε να γράφει στη «Guardian». Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δύο βιβλία, ένα για τη ζωή του στις φυλακές, το οποίο έχει τίτλο "A life inside" και ένα με τίτλο "The Home Inside".

Το παραπάνω κείμενο είναι άρθρο της Σοφίας Κατσαρέλη στο cosmo.gr, με ημερομηνία δημοσίευσης 27/4/09. Η φωτογραφία είναι από το i-live.gr.