ΠΕΡΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ...



Η συμπεριφορά μας στον εικονικό κόσμο, θα πρέπει να έχει και αυτή μία απαραίτητη ηθική. Δεν μπορείς να παίρνεις κείμενα και αναρτήσεις άλλων ιστοσελίδων, χωρίς να αναφέρεις την πηγή. Το ότι κάποιος άλλος έκατσε και έψαξε, βρήκε, αναδημοσίευσε ή έγραψε μια είδηση, αναφέροντας τις πηγές των δεδομένων του, δεν σημαίνει ότι εσύ μπορείς να πάρεις την είδηση και να την ξαναδημοσιεύσεις, χωρίς να αναφέρεις τουλάχιστον από που βρήκες το τάδε κείμενο και την εικόνα.
Στον ηλεκτρονικό κόσμο όλα είναι πιο εύκολα να γίνουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να προχωράμε σε τέτοιες ενέργειες. Πόσος κόπος είναι να γράψεις στο τέλος τους κειμένου, πηγή τάδε και να βάλεις ένα link;
Ακόμα και αν δεν θέλεις να βάλεις link στο τάδε ιστολόγιο που βρήκες μια είδηση, τουλάχιστον γράψε την αρχική πηγή των ειδήσεων, αν αυτές είναι αναδημοσιευμένες από κάπου.
Αυτές τις γραμμές τις γράφουμε με αφορμή ένα από τα τελευταία μας post, που το βρήκαμε αναδημοσιευμένο σε ένα blog της Πάτρας, με ακριβώς την εικόνα που είχαμε χρησιμοποιήσει για την ανάρτηση, χωρίς να αναφέρεται ως πηγή το δικό μας ιστολόγιο, αλλά ούτε και οι αρχικές πηγές. Θεωρούμε το ότι αυτό είναι απαράδεκτο να συμβαίνει! Μπορεί το ιστολόγιό μας να είναι σχετικά "μικρό", χωρίς πολλές επισκέψεις και αναγνώστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει "μεγαλύτερα" blog να παίρνουν ειδήσεις και κείμενα χωρίς να αναφέρουν εμάς ή την αρχική πηγή!
Σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι, ούτε να εκτοξεύσουμε απειλές, ούτε να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια, πέραν του να ενεργοποιήσουμε την ελάχιστη τήρηση των άγραφων κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν και στην ηλεκτρονική και στην πραγματική ζωή μας μέσα σε αυτή την κοινωνία!

photo by easypedia

2 σχόλια:

AATON είπε... / 16 Οκτωβρίου 2009 στις 8:58 π.μ.  

Αυτήν την ανάρτηση εννοούσες στο σχόλιό σου; μάλλον ναι.. ε; :)

Anast_Ath είπε... / 16 Οκτωβρίου 2009 στις 6:30 μ.μ.  

αυτή η ανάρτηση ήταν απόρια της αντιγραφής μιας προηγούμενης ανάρτησης!!!Αλλά θα δεις και το e-mail που σου έστειλα...