Αμυγδαλέζα: Σχέδια του δήμου Αχαρνών για την δημιουργία "Πανεπιστημιούπολης", στο χώρο που στήνουν τo στρατόπεδo συγκέντρωσης μεταναστών.

Με τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, και μάλιστα ξένων πανεπιστημίων στην Αμυγδαλέζα, απαντά ο Δήμος Αχαρνών στην προεκλογική απόφαση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη να εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή τοπρώτο «στρατόπεδο» λαθρομεταναστών στη χώρα.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει αρχίσει να εκπονεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος Αχαρνών προκειμένου να τονώσει τόσο την οικονομική όσο και την πολιτιστική ζωή στην περιφέρειά του: περιλαμβάνει τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, βόρεια και ως προέκταση των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα, με την αρωγή δύο ξένων κυβερνήσεων: της Ιορδανίας και της Κύπρου. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας, μάλιστα, έχει κάνει την πρόταση για ίδρυση πανεπιστημίου-έδρας Σπουδών Βορειανατολικής Μεσογείου, και για το λόγο αυτό έχει ήδη δεσμεύσει στον προϋπολογισμό  της για το τρέχον έτος 12 εκατ. ευρώ. Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ζητηθεί η δημιουργία παραρτήματός του στο δήμο.
Ο δε δήμος Αχαρνών, μετά την απόφαση Χρυσοχοΐδη, όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά συνεχίζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις επαφές του για την πραγματοποίηση του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη στείλει σχετικό έγγραφο για συνάντηση επί των διαδικαστικών και την υλοποίηση του προγράμματός του στην Πρεσβεία της Ιορδανίας στη χώρα μας, και αναμένονται να υπάρξουν συναντήσεις για το θέμα.
Το πανεπιστήμιο της Ιορδανίας
Στα θετικά του σχεδίου με την Ιορδανία, μέσω της οποίας θα υπάρξει, για παράδειγμα, Έδρα Ελληνοαραβικών Σπουδών (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη), είναι πως υπάρχει μεγάλη μερίδα χριστιανών ορθοδόξων στη χώρα, ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπάγεται στη χώρα αυτή, αλλά και πως στην Ιορδανία υπηρετεί ως επίσκοπος στη βόρεια χώρα ο αχαρνεύς επίσκοπος Ησύχιος, ο οποίος και θα μετέχει στην κοινή επιτροπή που θα δημιουργηθεί για το πανεπιστήμιο.
Το πανεπιστήμιο της Κύπρου
Με το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει έρθει σε επαφή με τον καθηγητή της, κ. Μπετενιώτη, ο ίδιος ο δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, ζητώντας του να σκεφθεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα τη δημιουργία παραρτήματός του στο δήμο, εκεί όπου σκοπεύει να δημιουργήσει την Πανεπιστημιούπολη.
Η Πανεπιστημιούπολη Αχαρνών
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου και των όσων λέει ο γενικός γραμματέας του δήμου στην aftodioikisi.gr, βασικός σχεδιασμός του Δήμου Αχαρνών είναι να δημιουργηθεί μια Πανεπιστημιούπολη στην Αμυγδαλέζα, με ενσωματωμένα αυτά τα δύο πανεπιστήμια, και τις όποιες έδρες δημιουργηθούν (πέραν μιας πολυτεχνικής Σχολής, οικονομικής Σχολής κτλ.). Το, δε, διοικητικό συμβούλιο θα είναι μεικτό: θα μετέχουν εκπρόσωποι του δήμου καθώς και εκπρόσωποι των χωρών από τα πανεπιστήμια που θα δημιουργηθούν.
Μάλιστα, εκεί όπου επιτρέπεται, σε δασικό κτήμα, σχεδιάζεται ως «αντισταθμιστικά» η δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται τα σχολεία της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας. Εκεί θα μπορεί να αναπτυχθεί και η χλωρίδα και η πανίδα της Πάρνηθας, που είναι άγνωστη στους περισσότερους. Πέραν των πανεπιστημίων και του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων για τον πολιτισμό, όπως θέατρο, κινηματογράφος κτλ.
Αξίζει, δε, να υπογραμμιστεί ότι στο σημείο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η Πανεπιστημιούπολη, στο κτήμα Αμυγδαλέζα, η πρόσβαση των φοιτητών θα είναι άμεση και γρήγορη, καθώς η απόστασή του από τη λεωφόρο Κύμης είναι μόλις 500 μέτρα.

Κρημνιωτάκης: Ευκαιρία για ανάπτυξη και πολιτισμό
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», τονίζει μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αχαρνών Γιάννης Κρημνιωτάκης, ο οποίος και έχει το «γενικό πρόσταγμα» για τις όλες επαφές.
«Είναι μια καλή ευκαιρία», επαναλαμβάνει, «με το δεδομένο πως γίνονται αιματηρές αναταραχές στη Μέση Ανατολή, και οι φοιτητές της Ιορδανίας ετοιμάζονται να πάνε προς Αγγλία. Γιατί να μην έχουμε εμείς μια έδρα, ώστε να τους υποδεχθούμε. Γιατί να μην ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία έχτισε ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο έξω από τη Ρώμη για τους φοιτητές της βόρειας Αφρικής;»
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, η Πανεπιστημιούπολη θα μπορεί να έχει μέχρι και 4.000 φοιτητές, πράγμα που αμέσως αμέσως σημαίνει κίνηση στην οικονομική ζωή της πόλης και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχόλιο: Σε μία πρώτη ανάγνωση ίσως κάποιος θεωρήσει ως θετική ενέργεια τη συγκεκριμένη προσπάθεια του δήμου. Πόσο μάλλον αν τελικά αυτή ακυρώσει τη δημιουργία του συγκεκριμένου στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών κι ας είναι με τοπικιστικά κριτήρια.
Μία πρώτη παρατήρηση αφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων το προηγούμενο διάστημα -όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής- ,όπου κατά κύριο λόγο δεν ήταν ενάντια στη χωροθέτηση τέτοιων χώρων γενικά, αλλά στη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων χώρων δίπλα στα σπίτια τους. Βλέπετε οι τόσο "ευαισθητοποιημένοι πολίτες" δεν ήθελαν τέτοιοι χώροι να "υποβαθμίσουν" τις περιοχές τους. 
Σ' αυτή την κατεύθυνση, όλο το προηγούμενο διάστημα κι οι αρχές του δήμου Αχαρνών έψαχναν τρόπο να ακυρώσουν την απόφαση του Χρυσοχοΐδη για την Αμυγδαλέζα. Οπότε παρουσιάζουν ως πολύ θετική την δημιουργία ενός campus στην περιοχή, με κύριο προτέρημα το οικονομικό όφελος για την οικονομική ζωή της περιοχής. 
Από τη στιγμή που θα είναι σε συνεργασία με δύο κυβερνήσεις, θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το χτίσιμο και τη λειτουργία της "πανεπιστημιούπολης" κι εκτός αυτού θα έχουν σίγουρη πελατεία (φοιτητές) από την Κύπρο και την Ιορδανία, που σίγουρα θα αφήνουν και ρευστό στην τοπική οικονομία.
Όμως η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να μας προβληματίσει για πολλούς άλλους λόγους. Εδώ και χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από ΝΔ- ΠΑΣΟΚ  σε συμπόρευση με το ελληνικό κεφάλαιο, να θεσμοθετήσουν αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κύριο γνώμονα την ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση της παιδείας και με αιχμή την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών "πανεπιστημίων". Όσες απόπειρες και να έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία έχουν αποτύχει. Η νεολαία και οι εκπαιδευτικοί έδωσαν και δίνουν αγώνες, ώστε η παιδεία να μην γίνει πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών και να μην είναι προνόμιο όσων έχουν οικονομική επιφάνεια.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια αν πραγματοποιηθεί, θα είναι "δούρειος ίππος", ώστε να λειτουργήσουν στη χώρα μας κι άλλα "πανεπιστήμια" πέρα από τα δημόσια. Αν υπάρξει αυτό το προηγούμενο, τότε θα δοθεί η δυνατότητα να εφαρμοστούν μια σειρά αλλαγών, που αντιπαλεύει κι εμποδίζει το φοιτητικό- εκπαιδευτικό κίνημα στη χώρα μας, για πάνω από δέκα χρόνια. Με άλλα λόγια, όσο και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως θετική μια τέτοια ενέργεια, περισσότερο θα βλάψει σε βάθος χρόνου το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον, παρά θα ωφελήσει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μια τέτοια προσπάθεια να λάβει σάρκα κι οστά.