Η υπόθεση "ΑΕΠΙ εναντίον links στο διαδίκτυο"!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 28/03/2011

Ύστερα από τη δημοσίευση του άρθρου "Πνευματικά δικαιώματα και στα links;" (Χ. Σύλλας, Καθημερινή, 26/3/2011, βλ. εδώ), αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την δικαστική εξέλιξη της μήνυσης που έχει καταθέσει εναντίον μας η ΑΕΠΙ. Οι επισκέπτες του livemovies.gr γνωρίζουν καλά ότι ο διαδικτυακός μας τόπος δεν φιλοξενεί μουσικά έργα τρίτων, αλλά αποτελεί βάση δεδομένων με πληροφορίες για δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές. Στον κατάλογο αυτό, ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες που υπάρχουν για τα έργα, περιλαμβάνεται και το τυχόν link προς την επίσημη ιστοσελίδα που ο τηλεοπτικός σταθμός έχει αναρτήσει την εκάστοτε εκπομπή.

Αφού εξηγήσαμε στην ΑΕΠΙ, σε όλους τους τόνους, ότι το livemovies.gr δεν προβαίνει σε "παρουσίαση έργου στο κοινό" (livestreaming ή on demand), αλλά σε μετάδοση πληροφοριών αναφορικά με τα έργα, τελικά η ΑΕΠΙ κατέθεσε έγκληση εναντίον μας, θεωρώντας ότι έχει υποστεί ηθική βλάβη αξίας 10.000 ευρώ για "κάθε παράνομη πράξη". Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει εναντίον μας προκαταρκτική εξέταση κακουργήματος!

Με εξώδικη δήλωση εξηγήθηκε στην ΑΕΠΙ ότι όσα υποστηρίζει δεν ευσταθούν νομικά, αφού όπως έχει κριθεί διεθνώς με δικαστικές αποφάσεις αλλά και σύμφωνα με την ελληνική νομική βιβλιογραφία, η παράθεση link προς το επίσημο site ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν είναι "παρουσίαση έργου στο κοινό", αλλά μετάδοση μιας πληροφορίας που παραπέμπει στο εκάστοτε έργο (βλ. εδώ εξώδικη δήλωση). Ωστόσο, η ΑΕΠΙ εμμένει στη θέση της, με εξώδικη απάντηση, υποστηρίζοντας ευθέως ότι κάθε χρήστης που αναρτά ένα link προς επίσημο site, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με "άδειά" της (βλ. εδώ εξώδικη απάντηση). Πάντως, η ΑΕΠΙ δεν παραθέτει ούτε μία δικαστική απόφαση για να υποστηρίξει όσα αβασίμως ισχυρίζεται, αλλά μιλάει γενικά και αόριστα για νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, υπονοώντας προφανώς την άσχετη απόφαση για την υποχρέωση των ξενοδοχείων αναφορικά με τις τηλεοράσεις που τοποθετούν στα δωμάτια των πελατών τους.

Επειδή όμως η παρεμπόδιση της ελευθερίας της έκφρασης και η περιφρόνηση των δικαστικών αποφάσεων έχουν τα όριά τους, αποφασίσαμε να ζητήσουμε την προστασία της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μήνυση και αγωγή κατά της ΑΕΠΙ και των υπεύθυνων στελεχών της για απόπειρα απάτης (386 Π.Κ.), ψευδή καταμήνυση (229 Π.Κ.), ψευδορκία μάρτυρα (224 Π.Κ.), απόπειρα παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων (Ν.2472/1997) και παράνομη προσβολή προσωπικότητας. Παράλληλα, προσφεύγουμε με καταγγελία στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ασκεί την κατά νόμον εποπτεία στην ΑΕΠΙ και το οποίο καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του εναντίον αυτής της πρωτοφανούς και άδικης επίθεσης στην ίδια την έννοια και τη λειτουργία του Διαδικτύου.

Τέλος, ζητάμε τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης, ώστε να αντιληφθεί τελικά και η ΑΕΠΙ ότι ζούμε πλέον στην Κοινωνία της Πληροφορίας, στην οποία η πνευματική ιδιοκτησία συνυπάρχει μαζί με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές της, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο κι από το καταστατικό της.

Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο κι όχι μόνο, σχετικά με το θέμα της πειρατείας. Όμως η συγκεκριμένη περίπτωση ξεφεύγει αρκετά από την οποιαδήποτε "τιμωρία" όσων διακινούν παράνομα υλικό. Δηλαδή αν εγώ δώσω links για το επίσημο site ενός καναλιού που φιλοξενεί κάποια τηλεοπτική εκπομπή, με ποιον τρόπο βλάπτω εγώ τα πνευματικά δικαιώματα των καναλιών- δισκογραφικών κλπ;


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το "δώσε θάρρος στο χωριάτη (κλείσιμο ελληνικών trackers & sites) να σ' ανέβει στο κρεβάτι"...