Δυο λόγια για το Deptocracy // Χρεοκρατία

Τις τελευταίες μέρες περίμενα να δω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ. Από τη μία σκεφτόμουν ότι είναι κάτι πραγματικά διαφορετικό για τα ελληνικά δεδομένα, από την άλλη είχα ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έχει να μας πει κάτι καινούριο και διαφορετικό, σε σχέση με τα όσα έχουν ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα για την οικονομική κρίση και την χρεωκοπία της Ελλάδας.
Εν τέλει το deptocracy είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δημιούργημα, που σε βάζει σε πάρα πολλές σκέψεις σχετικά με το πως φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι άξιζε τελικά την συζήτηση που είχε γίνει -ειδικά στο διαδίκτυο- με το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.
Πάνω από 200 -300 χιλιάδες άτομα το έχουν δει μέχρι στιγμής, ενώ από την επόμενη μέρα και με αφορμή την τετραήμερη αποχή από την κυβερνητική προπαγάνδα, λόγω και την απεργίας των δημοσιογράφων, όλο και περισσότερος κόσμος άρχισε να σκέφτεται για το αν θα έπρεπε π.χ. να ζητήσουμε να δημιουργηθεί επιτροπή λογιστικού ελέγχου και να μάθουμε ποιοι έφτασαν την Ελλάδα μέχρι αυτό εδώ το σημείο.
Ακόμα δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από ορισμένα μικρά σχετικά άρθρα σε sites εφημερίδων που απλά παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ και πήρε το μάτι μου, δεν έχω δει κανείς δημοσιογράφος να γράφει κάτι θετικό. Στα μεγάλα ΜΜΕ (άπαντες κι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι) κάνουν ότι απαξιούν να κάνουν έστω και μια κριτική στο ντοκιμαντέρ, αλλά σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες που γράφουν, θυμούνται να βγάλουν τη χολή τους και να μιλήσουν για μονομέρεια απόψεων και αδιέξοδες λογικές - "ονειρώξεις" που έχουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ.
Όσον αφορά το πρώτο, είναι θράσος να μιλάνε άνθρωποι που είτε ανέχονται, είτε συμβάλλουν στην μονομέρεια απόψεων από το σύνολο των ΜΜ"Ε"! Για το δεύτερο, θα έλεγα ότι είναι λάθος να κάνεις οποιουδήποτε επιπέδου επίθεση σε κάποιον δημιουργό, αντί για κριτική στο δημιούργημά του. Με αυτό τον τρόπο, αυτός που εκφράζει μια τέτοια άποψη το μόνο που καταφέρνει είναι να ξεφτιλίζεται.


Παρεμπιπτόντως όσοι δεν έχετε δει το ντοκιμαντέρ, θα το βρείτε στο xreokratia.gr. Ακόμα όσοι θέλετε να το κατεβάσετε, μπορείτε να το βρείτε είτε στο piratebay είτε στο btjunkie.

Ακόμα όσοι συμφωνείτε με την ιδέα της συγκρότησης επιτροπής λογιστικού ελέγχου, μπορείτε να συνυπογράψετε την πρωτοβουλία εδώ.

Υ.Γ. Για όσους θα κατεβάσουν το αρχείο από το piratebay: Προσοχή! Πατάμε εκεί που λέει "κατέβασμα αυτού του torrent" κι όχι το "download" που είναι από πάνω! Ακόμα για να το κατεβάσετε θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα, όπως το μtorrent.