ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΑΙΤΕΙΑ: ΕΝΑ ΜΕΙΖΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;



Την Παρασκευή το απόγευμα, έγινα μάρτυρας ενός πολύ ανησυχητικού φαινομένου που τον τελευταίο χρόνο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Πάτρα. Μιλώ για την επαιτεία.

Στα φανάρια της διαστάυρωσης της Αμερικής με τη Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών, ένα παιδάκι τσιγγάνικης καταγωγής ζητιάνευε από στα παράθυρα αυτοκινήτων και μετά από κάθε φορά που άλλαζε σε πράσινο το φανάρι, έφευγε, το έχανα από τα μάτια μου, ενώ μετά από 2 λεπτά επανεμφανιζόταν για να συνεχίσει να ζητιανεύει σε σταματημένα αυτοκίνητα.

Μου κίνησε την περιέργεια και την επόμενη φορά προσπάθησα να το ακολουθήσω: Μετά από κάθε φορά που μάζευε χρήματα, πήγαινε σε έναν κύριο που στεκόταν μερικά μέτρα πιο μακρυά, στο πάρκινγκ του Βασιλόπουλου, και του έδινε τα χρήματα. Αυτός ήταν λευκός, άρα δεν είναι συγγενής του, πρέπει να είναι ο "εκμεταλλευτής" του! Το μάλωνε μάλιστα επειδή κάποια αυτοκίνητα του ξέφευγαν!

Μιλάω για ένα παιδάκι που δεν είναι πάνω από 6 χρονών και περπατούσε ξυπόλυτο και χωρίς μπλούζα μέσα στον καύσωνα! Ο κύριος ήταν στη σκιά και απλά περίμενε τα έσοδα! Είναι λευκός όπως σας έγραψα, γύρω στο 1,70 και πολύ λεπτός, όχι πάνω από 60-70 κιλά.

Ελπίζω να το δημοσιεύσετε ώστε να το διαβάσει και κάποιος από την αστυνομία και να επέμβει, καθώς σε άλλη περίπτωση που ενημέρωσα αστυνομικό σε περίπολο μου είπε "ό,τι και να κάνουμε, πάλι θα ξαναέρθουν"!

ΒΚ


Η παραπάνω καταγγελία προέρχεται από το thebest.gr.

Σχόλιο: Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο. Σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας υπάρχουν επαίτες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεν προσπαθώ να εξετάσω τους λόγους -που φαινομενικά ή όχι- οδηγούν κάποιους ανθρώπους στην επαιτεία, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο να επιτρέπει μία -όπως κάποιοι διατυμπανίζουν- ευνομούμενη κοινωνία την παιδική εκμετάλλευση. Γιατί σε αντίθεση με τους ενήλικους επαίτες, κανένα παιδί όσο εξαθλιωμένα και να ζει δεν οδηγείται από μόνο του, ούτε στην εργασία, αλλά ούτε και στην ζητιανιά.
Πού είναι λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς για να προστατέψουν αυτά τα παιδιά; Προφανώς και δεν μιλάω για την αστυνομία, ούτε και να πιάσουν και να κακομεταχειριστούν αυτά τα παιδιά. Μιλάω για τις υπηρεσίες πρόνοιας και για συλλογικότητες που παλεύουν ενάντια στην κακομεταχείριση των παιδιών. Μιλάω για την υποτιθέμενη κοινωνική συνείδηση που έχει ο καθένας μας.
Δεν ξέρω το οικογενειακό υπόβαθρο που μπορεί να υπάρχει σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν θα πρέπει να αφήσουμε αυτά τα παιδιά να καταδικαστούν για όλη τους την ζωή. Γιατί από την στιγμή που δεν θα πάνε σχολείο, δεν θα έχουν περάσει φυσιολογικά παιδικά χρόνια και δεν θα έχουν ένα περιβάλλον για να τα μεγαλώσει σωστά, θα είναι για όλη τους την ζωή καταδικασμένα στο περιθώριο. Δεν νομίζω να το θέλει κανείς μας αυτό.
Έτσι αναδημοσιεύω την συγκεκριμένη καταγγελία, προκειμένου όλοι να σκεφτούμε την κατάσταση και να ενώσουμε την φωνή μας με όσους ζητούν και παλεύουν να κινητοποιηθεί αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει, δηλαδή η κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια.

Διαβάστε σχετικά:
--> ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΑΙΤΕΙΑ...
-->Oι επαίτες της Αθήνας
-->Παιδική επαιτεία και κοινωνική αδιαφορία, μήπως είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
-->Βουλγαρία: Κινητές μονάδες καταπολεμούν την παιδική επαιτεία στην Σόφια