Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός οικονομικού κραχ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας. Αιτία οι τεράστιες ποσότητες από το 2008 και το 2009, από αδιάθετο κρασί, που βρίσκονται ακόμα στις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα η καινούργια σοδειά να κινδυνεύει να μην τρυγηθεί και τα σταφύλια να μείνουν στα αμπέλια.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Φίλιππος Γριτσώνης, το Υπουργείο έχει την πρόταση της Ένωσης για λύση στο πρόβλημα, ενώ έχει γίνει προσπάθεια η ποσότητα αυτή που είναι ενέχυρο στην Αγροτική Τράπεζα, εξ αιτίας ενός δανείου που έχει πάρει η Ένωση με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, να αποδεσμευτεί και να διατεθεί στην αγορά, αλλά και σε απόσταξη, προκειμένου να αδειάσουν οι δεξαμενές και να πληρωθεί το χρέος ως ένα βαθμό.
Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε η Ένωση θα κλείσει το οινοποιείο, το υποθηκευμένο κρασί θα γίνει ξύδι, τα χρέη δεν θα πληρωθούν και η παραγωγή θα μείνει χωρίς τρύγο.
Εφιαλτικό σενάριο, που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους χονδρεμπόρους, που ήδη έχουν αρχίσει τον εκβιασμό προς τους αγρότες προσφέροντάς τους τιμή για κάθε κιλό σταφυλιού που θα τρυγήσουν, κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ.
Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, καθώς σε δεκαπέντε ημέρες ξεκινά ο τρύγος, γι αυτό και όλο το πολιτικό δυναμικό του Νομού έχει παραλάβει το αίτημα για πίεση προς τους αρμοδίους και για βοήθεια, προκειμένου η φετινή περίοδος να ξεκινήσει ομαλά.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις για τους αμπελουργούς της Αχαΐας και την Ε.Α.Σ. Πάτρας θα είναι τραγικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες.
Πηγή: thebest.gr.
Σχόλιο: Εδώ και χρόνια βλέπουμε πως το κράτος είναι ανύπαρκτο και δεν μπορεί να προστατεύσει σε κανέναν τομέα τους πολίτες από τους κάθε λογής επιτήδειους. Όλοι οι αγρότες έχουν πρόβλημα με τους μεσάζοντες, που πραγματικά τους πίνουν το αίμα και πάνω στις δικές τους πλάτες πλουτίζουν.
Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί δεν φτιάχνουν οι αγρότες κατά τόπους συνεταιρισμούς, ώστε συλλογικά να προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους; Στην συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα έχει απαντηθεί, καθώς μιλάμε για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αχαΐας.
Το επόμενο ερώτημα, είναι: γιατί δεν προσπαθούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στις αγορές μόνοι τους; Δηλαδή δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επικοινωνία και να ψάξουν να βρουν σούπερ μάρκετ και μαγαζιά σε άλλες περιοχές της χώρας να τους πουλήσουν κατευθείαν τα προϊόντα τους, ώστε και οι ίδιοι να μπορούν να βγάλουν ένα κέρδος και να επιβιώσουν, αλλά και στον καταναλωτή να φτάνουν σε χαμηλότερη τιμή, χωρίς νταβατζήδες και αεριτζήδες; νομίζω πως τότε και οικονομικά θα τα πήγαιναν καλύτερα οι αγρότες και θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες και δεν θα είχαν ανάγκη από περαιτέρω δάνεια...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου