Πρόσθετους μπελάδες αλλά και ευρύτερες ανησυχίες στην ήδη καθισμένη ελληνική τουριστική αγορά και «μαύρες τρύπες» στις κρατήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Κέρκυρας, της Κρήτης, της Ρόδου και της Κω δημιουργεί η αιφνιδιαστική πτώχευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Goldtrail.
Το νέο τουριστικό «κανόνι» ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, αφήνοντας «αμανάτι» περίπου 4.000 Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα και άλλους 12.000 σε μονάδες της Τουρκίας.
Πρόκειται για μια σχετικά μικρού μεγέθους ταξιδιωτική εταιρεία με έδρα το Σάρεϊ της Αγγλίας και τουρκικών, κατά πληροφορίες, συμφερόντων, που εξειδικευόταν σε πακέτα ολιγοήμερων διακοπών για Βρετανούς τουρίστες στα παράλια της Τουρκίας και σε ελληνικά νησιά.
Σε αντίθεση, πάντως, με αρκετούς Τούρκους ξενοδόχους που -όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία- έσπευσαν να «εκπαραθυρώσουν» τους Βρετανούς πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμό της για λόγους οικονομικής αδυναμίας, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται πολύ πιο ομαλά στην Ελλάδα, όπου δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και, με παρέμβαση τόσο του υπουργού Παύλου Γερουλάνου όσο και του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, ενεργοποιήθηκαν οι κατά τόπους διευθυντές του ΕΟΤ.
Επιστρέφουν με τη «Viking»
Ετσι, οι 4.000 επισκέπτες που είχαν καταφτάσει στην Ελλάδα για διακοπές μέσω της εταιρείας Goldtrail - εντοπίστηκαν συνολικά 1.200 Βρετανοί στην Κέρκυρα, 1.100 στην Κρήτη, 1.200 σε Ρόδο - Κω και άλλοι 300 σε Καλαμάτα και Σκιάθο- έχουν αρχίσει ήδη να αποχωρούν συντεταγμένα και να επιστρέφουν στη Βρετανία με τη φροντίδα της αεροπορικής εταιρείας «Viking». Η εντολή του κ. Γερουλάνου είναι να τύχουν κάθε διευκόλυνσης οι ξένοι τουρίστες για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι τα έξοδα επιστροφής των τουριστών-πελατών της συγκεκριμένης εταιρείας που προχώρησε σε πτώχευση καλύπτει μεν η Ασφαλιστική Εταιρεία ATOL, δίχως ωστόσο να καλύπτει και τις όποιες επιβαρύνσεις ή ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προκύπτουν για τους Ελληνες ξενοδόχους.
Αισιόδοξος ότι «δεν θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόβλημα για τους ξενοδόχους που συνεργάζονταν με την Goldtrail, αφού θα μπορέσουν να καλύψουν τα κενά τους από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που όπως φαίνεται εξελίσσονται ικανοποιητικά», δήλωσε στην «Ε» ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης.
Παράγοντες όμως της τουριστικής αγοράς σημείωναν με έμφαση ότι ακόμη εξακολουθούν να παραμένουν «φεσωμένοι» πολλοί ξενοδόχοι σε Κρήτη, Κέρκυρα και Κεφαλονιά από το άλλο ηχηρό «κανόνι» που είχε ρίξει το 2008 η βρετανική εταιρεία XL Leisure Group, που αποτελούσε μετεξέλιξη της εταιρείας Cosmar του Κύπριου επιχειρηματία και «σπεσιαλίστα» των αεροπορικών μεταφορών Κώστα Μάρκου, που έστελνε στην Ελλάδα πάνω από 250.000 Βρετανούς τουρίστες κάθε χρόνο. Οπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες, «όταν πτωχεύουν Εγγλέζοι, κλάψε τα λεφτά σου»...
Η οικονομική κρίση, πάντως, έχει βγάλει «νοκ άουτ» και εκτός ευρωπαϊκής αγοράς πολλούς βρετανικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς που, εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας τους, έγιναν αντικείμενο εξαγορών κυρίως από Γερμανούς επιχειρηματίες. *
ΠΗΓΗ enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου