ΝΟΚΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ!Η Nokia ανακοίνωσε μια πρότυπη συσκευή κινητής τηλεφωνίας, η οποία φορτίζει ασύρματα μέσω ενός μοναδικού συστήματος που μετατρέπει τα ραδιοκύματα σε ενέργεια

Η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα, τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων για την ασύρματη φόρτιση των φορητών συσκευών. Αν και το να μπορούμε να φορτίζουμε τα laptops και τα κινητά χωρίς τη χρήση καλωδίων, μπορεί να φαντάζει δεκαετίες μακριά, ίσως να είναι πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε.

Η Nokia έκανε πρόσφατα μερικά μικρά αλλά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, με την εφεύρεση ενός μοναδικού συστήματος για ασύρματη φόρτιση. Η συσκευή συγκεντρώνει τα ραδιοκύματα από τον αέρα, τα οποία μετατρέπει σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το γέμισμα της μπαταρίας. Ή μάλλον σε αρκετή ενέργεια ώστε η συσκευή να μην μένει από μπαταρία.

Και ενώ τα «παραδοσιακά» ασύρματα συστήματα ενέργειας είναι κατασκευασμένα με ειδικό σχεδιασμό ώστε να διαθέτουν ενσωματωμένο πομπό και δέκτη, δεν είναι αρκετά ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο το σύστημα της Nokia λαμβάνει τα ασύρματα κύματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν κύματα τα οποία διασκορπίζονται στον αέρα και επί τω πλείστον απορροφούνται από το περιβάλλον. Το σύστημα της Nokia περισυλλέγει κομμάτια από τα συγκεκριμένα κύματα και χρησιμοποιεί την συγκεντρωμένη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος. Με τη σειρά του ο ηλεκτρισμός που παράγεται χρησιμοποιείται για την επαναφόρτιση της μπαταρίας.

Μπορεί η επεξεργασία της περιρρέουσας ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας να μην αποφέρει αρκετή ενέργεια ώστε να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού, είναι όμως αρκετή ώστε να κρατάει το κινητό σας τηλέφωνο «ζωντανό».

Στην παρούσα φάση η Nokia έχει τη καταφέρει να συγκεντρώσει 5 milliwatts από τον αέρα. Στόχος είναι σύντομα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί στα 20 milliwatts και στο μέλλον στα 50 milliwatts. Ακόμα και αυτή η ποσότητα, όμως, δεν θα ήταν αρκετή ώστε να κρατηθεί η συσκευή ενεργή κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος. Παρόλα αυτά, όμως, σε κατάσταση stanby θα έχει τη δυνατότητα να φορτίζει την μπαταρία και θεωρητικά το κινητό να έχει ανεξάντλητη ενέργεια.

Η Nokia ελπίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη σε διάστημα 3 με 5 ετών.

Φανή Καμπάση


Η είδηση και η φωτογραφία είναι από το pc world.

Σχόλιο: Ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε και λίγο καλύτερα τις επιπτώσεις όλων αυτών των νέων τεχολογιών στον οργανισμό μας και αν τελικά αξίζει να αρρωστήσουμε, προκειμένου να έχουμε διάφορες καινοτόμες συσκευές και δεν μιλάω μόνο για κινητά τηλέφωνα, όπως αυτό της ανάρτησης...