Δεκαετίες πίσω η εκπαίδευση: Εικόνες εξαθλίωσης σε σχολεία

 
Στεφανάκου Π.
 
Με τρία μέτρα που δεν πατάνε πουθενά ομολογεί ο υπουργός Παιδείας την εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές.
Με ανακοίνωσή του ο Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε, χθες, την παροχή δωρεάν σίτισης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν μακριά από τα σπίτια τους. Δεύτερον, θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών για δωρεάν σίτιση από 57.000 σε 70.000. Τρίτον, θα αυξήσει τον αριθμό των κλινών των εστιών κατά 700 για δωρεάν στέγαση φοιτητών και σπουδαστών.
Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι αυτά δεν είναι αρκετά, αλλά μέσα στο πλαίσιο της βαθιάς κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και την ελληνική οικογένεια, είναι αυτό που η Πολιτεία μπορεί να κάνει.
Και μετά τα συγκινητικά, αρχίζουν οι αλήθειες και τα ψέματα. Τα κονδύλια που θα διατεθούν για τα παραπάνω μέτρα -το ποσό δεν αναφέρεται- προέρχονται από τη «μείωση των λειτουργικών δαπανών». Προφανώς, των σχολείων και των πανεπιστημίων που χτυπάνε κόκκινο.
Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν σίτιση των αναπληρωτών, ουδείς αυτή τη στιγμή γνωρίζει τον αριθμό τους. Ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι έχει στη διάθεσή του πιστώσεις για 12.500 προσλήψεις. Το πόσους τελικά εκπαιδευτικούς θα προσλάβει είναι άγνωστο. Άρα αυτό το μέτρο στήριξης μπορεί εν τέλει να αφορά πολύ λίγους. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνει τους νέους εκπαιδευτικούς, αυτούς που διορίστηκαν στην εκπαίδευση την τελευταία πενταετία και οι μισθοί τους με το ζόρι ξεπερνούν τα 700 ευρώ. Για την ακρίβεια, αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τους αναπληρωτές.
Η κατηγορία αυτών των εκπαιδευτικών δεν μπαίνει στη ρύθμιση, ίσως επειδή όλοι γνωρίζουν πόσοι είναι αυτοί και το υπουργείο Παιδείας δεν θέλει δεσμεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναπληρωτές που θα κάνουν χρήση του μέτρου θα σιτίζονται στις στρατιωτικές λέσχες ή στις φοιτητικές λέσχες. Στις τελευταίες, πάντως, το φαγητό δεν επαρκεί ούτε για τους φοιτητές.
Το μέτρο της αύξηση των δικαιούχων σίτισης φοιτητών δεν είναι μια κίνηση ευαισθησίας από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, αλλά... υποχρεωτικό. Αυξάνονται οι δικαιούχοι σίτισης, διότι αυξήθηκαν οι οικογένειες που ζουν με το χαμηλό εισόδημα το οποίο προβλέπεται για να ζητήσει κανείς δωρεάν σίτιση στο πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ όπου σπουδάζει. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε συγκεκριμένο κονδύλι και χρόνο καταβολής, όταν είναι γνωστές οι δραματικές εκκλήσεις των διοικήσεων των ιδρυμάτων ότι το μαχαίρι στις δαπάνες έχει τινάξει στον αέρα τη φοιτητική μέριμνα.
Τέλος, ορθώς αυξήθηκαν, όσο αυξήθηκαν, οι φοιτητικές κλίνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση αφορά φοιτητές που σπουδάζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής και, επειδή κρεβάτια στις υπάρχουσες εστίες δεν φυτρώνουν, θα αξιοποιηθούν διάφορα ξενοδοχεία τα οποία είναι έτοιμα να βάλουν λουκέτο. Με άλλα λόγια, μαζί με τον βασιλικό, δηλαδή τους ξενοδόχους, ποτίζεται και η γλάστρα, στην προκειμένη περίπτωση ταλαίπωροι φοιτητές από την επαρχία.
Το υπουργείο Παιδείας εγκυμονούσε αυτή την ανακοίνωση «ανακούφισης» εκπαιδευτικών και φοιτητών μια ολόκληρη ημέρα. Εδώ ταιριάζει η φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».
 
Αναδημοσίευση από το alfavita.gr