23 Αυγούστου: Διαμαντοπούλου θυμίσου τη Μαριέτα!


 του Κυριάκου Μπάνου

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη στις 23 Αυγούστου στις 7μμ στο Σύνταγμα, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα της μεγάλης μάχης που έχει να δοθεί στη νέα σαιζόν απέναντι στην διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες. Από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και το σχολείο της αγοράς, μέχρι την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Διαμαντοπούλου έρχεται να διαλύσει πλήρως κάθε έννοια δημόσιας παιδείας.

Μπορεί η Διαμαντοπούλου να το παίζει σιδηρά κυρία, όμως η ίδια η θρασύδειλη προσπάθειά της να περάσει το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στον Αύγουστο αποδεικνύει τον φόβο της απέναντι στις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος.

Η ίδια σε συνέντευξη που έδωσε στις 28/7 και έχει αναρτηθεί στο site του υπουργείου Παιδείας, αφού χλευάζει ειρωνικά τους φοιτητές «Ότι δεν μπορούν να έρθουν να αντιδράσουν επειδή είναι διακοπές», δεν διστάζει να εξηγήσει πως «το 1982 ο νόμος (που ισχύει σήμερα) απαντούσε στη μεταδικτατορική εποχή, στην ανάγκη της κοινωνίας για Δημοκρατία και συμμετοχή και μια κοινωνία που είχε υποστεί τη χούντα. Σήμερα ο νόμος πρέπει να απαντήσει στα νέα δεδομένα». Για την διοίκηση των πανεπιστημίων λέει πως «η βασική λογική είναι ότι θα έχουμε ένα Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και εξωτερικοί», ενώ για το άσυλο είναι ξεκάθαρη πως «η αστυνομία θα μπορεί να παρέμβει» και για να έχουμε και μια εικόνα περί της δημοκρατίας που εννοεί η Διαμαντοπούλου, κάνει σαφές πως «τα τραπεζάκια είναι μια μεγάλη παθογένεια».

Αυτό που η Διαμαντοπούλου εξαγγέλλει στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πανεπιστήμιο της Τρόικα και του ΔΝΤ. Δηλαδή την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών σε σπουδές κατάρτισης, την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές όπως και στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και της δωρεάν σίτισης και στέγασης, ιδιωτικοποίηση, με την εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης, πανίσχυρων μάνατζερ που δεν θα λογοδοτούν σε κανέναν και θα εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της τρόικα, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με κριτήρια αγοράς, αντιδημοκρατικός αποκλεισμός των φοιτητών από την διοίκηση των πανεπιστημίων και απαγόρευση στην ουσία των παρατάξεων, κατάργηση του ασύλου και καταστολή κάθε αντίστασης με την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, και τελικά κατάργηση της κριτικής σκέψης και της κοινωνικά χρήσιμης επιστημονικής έρευνας που θα υπόκεινται μόνο στους κανόνες της αγοράς.

Το σχέδιο της Διαμαντοπούλου είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ξεκάθαρη θα είναι η απάντηση στις γελοίες μεθοδεύσεις της. Στις 23 Αυγούστου το σύνθημα «Αννούλα θυμήσου την Μαριέτα» θα την επαναφέρει στην πραγματικότητα και αντί να επικροτεί την Γιαννάκου για το «σωστό και βοηθητικό αλλά μη υλοποιημένο» έργο της, όπως κάνει στην συνέντευξη που αναφέραμε νωρίτερα, θα μπει και αυτή στην ουρά των πολιτικάντηδων που πήραν πόδι αντιμέτωποι με το μαζικό φοιτητικό κίνημα.