Φακέλωμα ή ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων;

Περίεργα φαινόμενα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή την Αστυνομία. Καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στον δήμο Νέας Ιωνίας αναφέρει παρέμβαση της αστυνομίας σε εκδήλωσή του που έγινε την Τσικνοπέμπτη.
Σήμερα το πρωί, εγώ προσωπικά, δέχτηκα τηλεφώνημα από αστυνομικό της Ασφάλειας Αλεξάνδρειας που ζήτησε πληφορορίες για την χτεσινή εκδήλωση- συζήτηση που κάναμε ως ΚΕΕΡΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ στην αίθουσα του δήμου Αλεξάνδρειας με θέμα ..το μεταναστευτικό. Ρώτησε να μάθει, για να κάνει σήμα όπως είπε, ποιοι ήταν στην εκδήλωση. Δεν αντιλαμβάνομαι το ενδιαφέρον της αστυνομίας για μια εκδήλωση που έγινε δημόσια, νόμιμα, σε χώρο που παραχώρησε μετά από τη σχετική αίτηση ο δήμος Αλεξάνδρειας και παρέστην σ΄ αυτή, έστω και για λίγο, ο δήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.
Δε γνωρίζω αν τα δυο περιστατικά είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των αστυνομικών οργάνων ή εντάσσονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο διαταγών από το υπουργείου δημόσιας τάξης.
Ό,τι και νάναι, σημασία έχει ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά που της αναθέτουν οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί προϊστάμενοι και αυτοί θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό. Προς τι το ενδιαφέρον της Ασφάλειας για τη χτεσινή συγκέντρωση; Μήπως τους ενδιαφέρει το θέμα που συζητήσαμε; Τους ενδιαφέρει το μεταναστευτικό; Τους ενδιαφέρει αν μετέχουν στη συζήτηση και άλλοι πολίτες που δεν ανήκουν στους «γνωστούς» χώρους και αρχίζουν να ανησυχούν οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους; Τους ανησυχούν τέτοιες εκδηλώσεις που διευρύνουν τη συζήτηση και την προβληματική των πολιτών για ζητήματα που ως τώρα ήταν περιθωριακά;
Ή πρόκειται για πάγια τακτική της αστυνομικής δράσης η επόπτευση πάσης φύσεως εκδήλωσης και η επέμβασή της κατά το δοκούν όπως στην περίπτωση της Ν. Ιωνίας που επενέβη μετά από παράπονα πολίτη ότι έχουν αναρτηθεί πανό με σκωπτικό περιεχέμενο στα πλαίσια των αποκριάτικων εκδηλώσεων; Αν συμβαίνει το δεύτερο έχουμε να κάνουμε με ευθεία παρεμβολή του κράτους δια της αστυνομίας σε δραστηριότητες των πολιτών γεγονός που σημαίνει ότι πλέον δε ζούμε σε ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος αλλά σε κράτος που διέπεται από λογικές μη δημοκρατικές και επικίνδυνες.


Υ.Γ. Το ...φιλικό τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε στις 28 του Φλεβάρη. Δέκτης του τηλεφωνήματος ήταν ο ΧΑΡΗΣ ΜΟΧΛΑΣ εκδότης των Χρονικών.

Αναδημοσίευση από το blog "Αντίσταση στις γειτονιές".