ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΔΕΘ!


Σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο, διεξήχθη η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στα πλαίσια της ΔΕΘ και μπορώ να πω ότι την παρακολούθησα με προσοχή. Είναι προφανώς αδύνατο να γράψω για όλα όσα λέχθησαν, αλλά είναι ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να μην τα αναφέρεις.
Πρώτα απ' όλα μια γενική άποψη είναι ότι η συνέντευξη θύμιζε έναν περιπλανώμενο θίασο, με δημοσιογράφους που θέτουν εύκολα και αναμενόμενα ερωτήματα κι έναν πρωθυπουργό που έχει αποστηθίσει πέντε δέκα φράσεις και απόψεις και τις αναπαράγει συνεχώς. Πόσες φορές ακούσαμε για την πράσινη ανάπτυξη, για το ότι ο πρωθυπουργός σε αντίθεση με τους προηγούμενους "περπατάει στον δρόμο" και ακούει τους πολίτες, ότι το δίλημμα ήταν ή μνημόνιο ή χρεωκοπία κ.ο.κ.;
Εκτός αυτού κάτι που ανέφερα και πριν λίγο. Δεν ντρέπονται οι δημοσιογράφοι (στην πλειοψηφία τους) για άλλη μια φορά να θέτουν εύκολα στο να απαντηθούν και αυτονόητα ερωτήματα; Οι ίδιοι (πάνω κάτω) τα προηγούμενα χρόνια ήταν που έκαναν εξίσου εύκολες ερωτήσεις στον προηγούμενο πρωθυπουργό. Γιατί άραγε; [το ερώτημα θέλω να πιστεύω ότι θα το εκλάβετε όλοι ως ρητορικό].

Για το θέμα Μητρόπουλου
Ακόμα κι έτσι ο πρωθυπουργός δυσκολεύτηκε σε ορισμένες ερωτήσεις, που πάντως τις απέφυγε. Όσον αφορά το θέμα του εργατολόγου Μητρόπουλου (μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνει αντιπαραθετικά στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος στην περιφέρεια Αττικής) δήλωσε ότι δεν ξέρει για τις κινήσεις του κι έκλεισε την απάντηση. Τόσες μέρες που όλα τα μέσα ασχολούνται με το θέμα, δεν έχει ακούσει τίποτα ή δεν έχει σχηματίσει έστω μία άποψη για το θέμα;

Σοσιαλιστής (;) με φιλελεύθερη πολιτική
Επόμενο δύσκολο ερώτημα ήταν πως είναι δυνατόν να δηλώνει σοσιαλιστής και να εφαρμόζει εν γένει φιλελεύθερη πολιτική, βλ. μνημόνιο. Με την απάντησή του μας έδωσε να καταλάβουμε ότι για κείνον πάνω απ' όλα είναι το "συμφέρον" της πατρίδας. Παίρνοντάς το θεωρητικά, σοσιαλισμός (σε πολύ γενικές γραμμές) είναι κοινωνικοοικονομική και πολιτική θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα μέσα παραγωγής περνούν από την ατομική στην κοινωνική ιδιοκτησία. Κάπου εδώ θα πρέπει κι επίσημα να σταματήσει το οποιοδήποτε παραμύθι περί ΠΑΣΟΚ και σοσιαλισμού. Ας σταματήσουν οι κυβερνώντες να μας θεωρούν περιορισμένης αντίληψης και ας αρχίσουν και δημόσια να παραδέχονται αυτά που "φωνάζει" η πολιτική τους, ότι δηλαδή είναι το ίδιο φιλελεύθεροι και καπιταλιστές με την ΝΔ!

Για το "μέσο"
Ακόμα σε ορισμένα σημεία, θεωρώ ότι έπαιξε με την νοημοσύνη μας ο πρωθυπουργός! Μίλησε για το "μέσο" που θα έπρεπε να έχει μέχρι τώρα κάποιος, ώστε να ξεπεράσει γρήγορα τον σκόπελο της γραφειοκρατίας. Μα η έννοια του "μέσου" δεν ξεκίνησε με την μεταπολίτευση, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί τριάντα και πλέον χρόνια, έχτιζαν στρατιές ψηφοφόρων, βάζοντας γλείφτες, παρατρεχάμενους και "υποστηρικτές" στο δημόσιο; Προσωπικά δεν με πείθει ότι θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να σταματήσει η έννοια του μέσου. Όλες οι κυβερνήσεις μιλούν για διάφάνεια, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι αυτή η λογική του ρουσφετιού είναι που κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους τροφοδοτεί με ψήφους και τους διατηρεί στα αξιώματα τόσα χρόνια!

Για τα "λάθη" που έγιναν
Σε μια άλλη ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει για τα λάθη του. Είπε πως λάθος του ήταν που πίστεψε την ΝΔ στο ότι το έλλειμμα για την φετινή χρονιά θα ήταν στο 6%. Ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δεν είχε δηλώσει ότι είχε ενημερώσει Καραμανλή και Παπανδρέου από τον Σεπτέμβρη (πριν από τις εκλογές) ότι το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 10%; Για του λόγου το αληθές δείτε εδώ.

Για το Κοσσυφοπέδιο
Επιπροσθέτως και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν προτίθεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Είπε πως η ελληνικη κυβέρνηση συνομιλεί τις δύο πλευρές και προσπαθεί να βοηθήσει μαζί με την Ε.Ε. να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Αν πάμε πίσω στο Μάρτιο του 1999 θα δούμε πως ξεκίνησε το όλο θέμα με το Κοσσυφοπέδιο. Στην αρχή ήταν οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί που κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από την Γιουγκοσλαβία και μετά στο κατεστραμμένο κράτος εμφανίστηκαν οι αποσχιστικές τάσεις του Κοσσυφοπεδίου που εξυπηρετούν πλήρως τα ιμπεριαλιστικά αμερικάνικα συμφέροντα για την ύπαρξη προτεκτοράτου στα Βαλκάνια και με τις ευλογίες τους έγινε ό,τι έγινε. Τότε η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σιμήτη και Υπ. Εξ. τον τωρινό πρωθυπουργό βοήθησαν τα μέγιστα, παραχωρώντας γη και ύδωρ στους μακελάρηδες της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αφού λοιπόν, επιθυμεί ο κος Παπανδρέου ειρήνη, ας έφερνε την ώρα που έπρεπε αντιρρήσεις για τα όσα γίνονταν τότε. Εκ των υστέρων "προφήτες" πολλοί υπάρχουν... και εξίσου πολλοί είναι που τρέχουν να "βοηθήσουν" αυτούς που κατέστρεψαν πριν από έντεκα χρόνια.


Πέραν αυτών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην σημερινή συνέντευξη δεν δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως. Με σχετική άνεση υποστήριξε πλήρως για ακόμα μια φορά τον Καλλικράτη και ότι θα έχουμε μόνο οφέλη ως χώρα από αυτή την διαδικασία, ότι η "πράσινη ανάπτυξη" είναι ο δρόμος για να ενισχύσουμε την οικονομία και να έχουμε ένα καλύτερο αύριο και ότι το μνημόνιο και το ΔΝΤ είναι η μόνη λύση που υπάρχει για να αποφύγουμε την χρεωκοπία.
Τώρα περιμένουμε και τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων και πολιτικούς να κάνουν την καθιερωμένη "παρέλασή τους" από την ΔΕΘ. Το πιο πιθανό είναι να ακούσουμε χιλιοειπωμένα και άνευ ουσίας λόγια, που μόνο σκοπό έχουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, με φετινό φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.