ΠΛΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!!

Σταδιακές εκσκαφές έχουν ξεκινήσει σε στρατόπεδα στα Κατεχόμενα για ανεύρεση λειψάνων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από το 1974. Το πρόγραμμα εκσκαφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει ξεκινήσει από τις στρατιωτικές ζώνες β΄ και γ΄ βαθμού, και σύμφωνα με το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, οι εκταφές έχουν ήδη αρχίσει στις στρατιωτικές περιοχές ενώ συνεχίζουν το διάλογο με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Μάλιστα, οι δυο ευρωβουλευτές υπέδειξαν στον Ζιρόντ την ανησυχία για την ταχύτητα των εργασιών της ΔΕΑ, ενώ Τ. Χατζηγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα ότι και "με την πίεση της ΕΕ, τη δική μας πάνω από όλα, η Τουρκία θα δίδει την ελεύθερη πρόσβαση και σε στρατιωτικές ζώνες".

Παράλληλα, ο Κ. Ζιρόντ γνωστοποίησε πως η ΔΕΑ έχει ζητήσει τη βοήθεια πυροτεχνουργών των ΗΕ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε στις εκταφές στο Συγχαρί καθώς ανεστάλησαν λόγω του εντοπισμού οβίδας πυροβολικού του 1974.

"Ζητήσαμε από τις τουρκικές δυνάμεις οι ειδικοί να μεταβούν στην περιοχή. Ήδη απάντησαν ΄ναι΄ και αναμένουμε επίσημα το πράσινο φως", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ για το θέμα των αγνοουμένων κορυφώνεται με την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στις 9 Νοεμβρίου για τους αγνοούμενους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχουν προσκληθεί να μιλήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, καθώς και ευρωβουλευτές.

Στις 11 Οκτωβρίου, ομάδα ευρωβουλευτών της Αριστεράς θα επισκεφθεί την Κύπρο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΑ.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της Αριστεράς κατέθεσε τροποποίηση, ζητώντας τα 25 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να αυξηθούν στα 28, με στόχο τα τρία εκατ. να δοθούν στη ΔΕΑ.

ΠΗΓΗ: news247