ΚΙΝΑ: ΣΑΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!


Υπό δοκιμασία βρίσκεται το πολιτικο-οικονομικό σύστημα της Κίνας, με τις απεργίες («διακοπές εργασίας», σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα) να λαμβάνουν πλέον διαστάσεις χειμάρρου. Πρόκειται για εξέλιξη που εκπλήσσει, σε μία χώρα στην οποία δεν υπάρχει ανεξάρτητος συνδικαλισμός και οφείλει εν πολλοίς τους αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης στα φτηνά εργατικά χέρια και στην πειθαρχία των εργαζομένων απέναντι στις προσταγές των διοικούντων.
Η στροφή των Κινέζων στη συλλογική δράση και στη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και υψηλότερων αμοιβών φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Με σύνθημα "απεργία μέχρις εσχάτων", οι εργάτες σε τέσσερα εργοστάσια της Honda, σταμάτησαν να δουλεύουν στις 17 Μαΐου, ζητώντας νέες συμβάσεις εργασίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και οι εργαζόμενοι πέτυχαν αύξηση 35% στους μισθούς τους.

Αύξηση 15% έλαβαν οι οι 1.000 εργαζόμενοι της εταιρείας Beijing Xingyu, που προμηθεύει τη Hyundai με ανταλλακτικά, ύστερα από απεργιακή κινητοποίηση. Ο εργοδότης τους συμφώνησε να τους δώσει και δεύτερη αύξηση 10%, τον ερχόμενο μήνα. Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα φαστ φουντ KFC πέτυχαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η οποία προβλέπει την αύξηση του μισθού τους κατά 200 γουάν (περίπου 25 ευρώ). Πρόκειται για ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε μία χώρα όπου ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 1.000 γουάν.

Απεργίες έγιναν ακόμη στις πόλεις Χενάν και Γιουνάν, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η παραγωγή οχημάτων στα εργοστάσια της Toyota στην Κίνα, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Αξιοσημειώτο αλλά όχι ανεξήγητο είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις απεργίες γίνονται χωρίς τη στήριξη των συνδικάτων. Τα τελευταία δεν έχουν δημιουργηθεί ύστερα από πρωτοβουλία των εργαζομένων, αλλά του κράτους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό τον έλεγχο εργοδοτών και να θέτουν ως προτεραιότητα τον εθνικό στόχο για την επίτευξη με κάθε μέσο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

H οικονομική άνθηση της Κίνας είχε ως παρενέργεια την άνοδο του πληθωρισμού, δυσχεραίνοντας τη ζωή των υπεύθυνων γι΄αυτό το οικονομικό θαύμα: Των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων είναι εσωτερικοί μετανάστες και διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας. Υπολογίζεται ότι 130 εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εγκαταλείψει τις επαρχίες και εργάζονται στις πόλεις.

Η κοινή γνώμη στο εξωτερικό θορυβήθηκε από την "επιδημία" αυτοκτονιών στην Foxconn, εταιρεία που προμηθεύει με εξαρτήματα όλες τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών της Δύσης και έχει για πελάτες της, μεταξύ άλλων, τις Apple, Nokia, Intel, Sony, Microsoft και Nintendo. Ο πόλεμος τιμών σε Αμερική και Ευρώπη για τα φθηνότερα γκάτζετ και το υψηλότερο περιθώριο κέρδους, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κίνα, οδήγησαν τους εργαζόμενους κυριολεκτικά σε απόγνωση.


Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Σχόλιο: Επιτέλους άρχισαν να "σηκώνουν κεφάλι" οι Κινέζοι εργάτες, που πάνω στις πλάτες και την εξαθλίωσή τους βγάζει τεράστια κέρδη το παγκόσμιο κεφάλαιο. Η κατά τα άλλα κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εκμεταλλευτή, που κάνει όλα τα χατίρια στις πολυεθνικές και τους διευκολύνει στις ορέξεις τους για όλο και μεγαλύτερο κέρδος.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, γιατί η παγκόσμια παραγωγή αγαθών έχει μεταφερθεί στην Κίνα, όπου το κόστος παραγωγής είναι τόσο χαμηλό, που "συμφέρει" να παράγονται προϊόντα στην κίνα και ύστερα να μεταφέρονται σε όλο τον πλανήτη!
Αλήθεια, στο Κ.Κ. Κίνας έχουν το θράσος να λένε ότι πιστεύουν σε ιδεολογίες και ότι έχουν την παραμικρή ταξική συνείδηση;