Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ!


Ας πούμε μερικά λόγια για ένα θέμα που θα έπρεπε να μας προβληματίζει σαν πόλη. Όσοι ζουν στην Πάτρα γνωρίζουν καλά ότι ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορικής κίνησης της πόλης οφείλεται στους φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αν καθίσουμε και σκεφτούμε το πόσοι άνθρωποι ζουν από μαγαζιά που έχουν κυρίως ως πελάτες τους φοιτητές, αλλά και πόσοι άνθρωποι έχουν ένα εισόδημα που βοηθάει καθοριστικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό από γκαρσονιέρες και δυάρια που νοικιάζουν σε όλο αυτό τον κόσμο. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι και η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη εμφανίζει κινητικότητα γιατί χτίζονται αρκετές πολυκατοικίες με μικρά σπίτια, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν προορίζονται για να στεγάζουν τους Πατρινούς.
Από την άλλη όμως οι περισσότεροι που έχουν να κάνουν με φοιτητές, τους αντιμετωπίζουν ως ένα "πορτοφόλι με πόδια" και κοιτούν πως να τους εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους. Πολλές φορές υπερχρεώνονται προϊόντα και συνδυάζονται με την μη κοπή απόδειξης. Οι οδηγοί ταξί ζητούν παραπάνω λεφτά για τις αποσκευές ή από το κέντρο της Πάτρας βάζουν διπλή ταρίφα όταν παίρνουν κούρσα προς το Πανεπιστήμιο που είναι στο Ριο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να το κάνουν αυτό λίγο πριν το Πανεπιστήμιο. Όμως το πιο ακραίο είναι με τα σπίτια που νοικιάζονται. Έχω ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων, του να μην υπογράφουν συμβόλαιο, με αντάλλαγμα μερικά ευρώ λιγότερο ενοίκιο. Φανταστείτε πόσο δύσκολα τα βγάζουν κάποιες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, που δέχονται τις απατεωνιές των ιδιοκτητών! Επίσης έχω δει με τα μάτια μου σπίτια 25τ.μ. (ναι καλά ακούσατε), τριακονταετίας και παλιότερα, να νοικιάζονται για 250 ευρώ το μήνα!
Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι στο ότι μετά το κλείσιμο της Περαϊκής-Πατραϊκής, αλλά και άλλων εργοστασίων που απασχολούσαν σε μεγάλο βαθμό το εργατικό δυναμικό της πόλης, η ανεργία και η φτώχεια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Οι φοιτητές πλέον είναι η ομάδα των ανθρώπων που δίνουν δυναμική στην αγορά της Πάτρας. Αυτό που θα πρέπει να μάθουμε και να κάνουμε, είναι να μην τους αντιμετωπίζουμε ως "λεφτά", αλλά ως συμπολίτες μας που θα πρέπει να τους σεβόμαστε και να μην κοιτάμε να τους φάμε χρήματα, γιατί όλοι μας ζούμε μέσα σε μία κοινωνία, στην οποία καταστρατηγούνται βασικά μας δικαιώματα και όλοι μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και του σήμερα, αλλά και του αύριο...

photo by cinemahellas.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... / 10 Οκτωβρίου 2009 στις 3:40 μ.μ.  

Έτσι την πατάνε μόνο 1ετεις. Μετά αρχίζει ο κόσμος κ ξυπνάει (και καλά κάνει)